Piercing (pirsing) cildin ve altındaki yağ tabakasının ya da kıkırdağın delinmesi ile takılan halka veya iğneler ile vücut sanatı ya da kişisel ifade şeklidir. Piercing kelimesi İngilizce kökenli olup, “sivri bir şeyle delmek” anlamını taşır.
Piercing Malzemeleri
Piercing yapımı için 750’lik altın, Platin, Niyob, Polytetrafluorethylen (PTFE) ya da “tıbbi çelik” gibi metaller kullanılır. Diğer metaller alerji-tehlikesi yüzünden kullanılmazlar.
Piercing uygulamasında kullanılan malzemeler: Pens, Branül (İntraket), Antiseptik ve Anestezik Kremler, Piercing takısı.
Piercing Uygulaması Nasıl Yapılır?
Piercing yapılacak mekan temiz ve hijyenik olmalı, ayrıca çok iyi aydınlatılmalıdır. Her yeni uygulama için aletler sterilize edilmelidir. Uygulamanın hemen öncesinde Piercingi yapacak kişinin ellerini iyice yıkaması ve eldiven takması çok önemlidir. Piercing’e ara verilir veya steril olmayan bir şeye dokunulursa eldivenler mutlaka değiştirilmelidir.
Bir iğneyle piercing yapılacak bölge delindikten sonra aksesuar delikten geçirilir. Bu uygulama sırasında az miktarda kan akabilir. Doğru şekilde sterilize edilemeyebileceği ve piercing yapılacak bölgedeki dokuyu zedeleyebileceği için piercing tabancası kullanılmaması önerilir. Uygulanacak takı, piercing yapılacak bölgeye göre farklılık gösterir. Örneğin, dil piercingi yapılırken kısa bir takı kullanmak dil şiştiği zaman sorun oluşturur. Bu nedenle kullanılacak takı piercing yapılacak bölgeye uygun seçilmelidir. İltihaplanma veya alerjik reaksiyonlardan kaçınmak için cerrahi çelik, 14 karat altın, niyobyum veya titanyum gibi metallerden yapılmış takılar tercih edilmelidir.